ProCredit Bank

ProCredit Bank

0800 000 10 Contact Centru

+373 22 27 07 07 pentru apeluri internaționale

 

 

Implementare cod IBAN pentru plațile în valuta națională

Stimați clienți,

 

Din data de 01.01.2016 se implementează codul IBAN* pentru transferurile naționale, atât ordinare, cât și bugetare, anunț despre care ați fost informați pe site-ul nostru oficial.

 

Pentru transferurile naționale ordinare, dvs veți dispune de o perioadă de tranziție, începând cu data de 01.01.2016 pînă la data de 31.12.2016, în care Banca va primi atât:

 

• ordine de plată cu indicarea codului IBAN (ordin de plată în format nou), cât și
• ordine de plată cu indicarea numărului contului și codul Băncii (ordin de plată în format actual).

 

Astfel, dvs veți avea suficient timp pentru a modifica datele bancare ale Beneficiarilor transferului în ordinele de plată, prezentate spre executare la Bancă.

 

Pentru transferurile naționale bugetare, dvs nu veți dispune de o perioadă de tranziție, astfel, începând cu data de 01.01.2016, plățile către bugetul public național vor fi executate numai cu indicarea codului IBAN în ordinul de plată în format nou, atât la Plătitor, cât și la Beneficiar.

 

Referitor la utilizarea codurilor IBAN în transferurile naționale către bugetul public național, pe pagina web oficială a Ministerului Finanțelor http://www.mf.gov.md/newsitem/10054 , a fost publicat Ordinul Ministrului Finanţelor nr. 180 din 12.10.2015 cu explicații la el.

 

În Ordinul sus menționat este explicat noul mod de achitare și evidență a plăților la bugetul public național prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanțelor din anul 2016. Plus la aceasta, este indicat că veți avea posibilitatea să aflați codurile IBAN accesând pagina web al Ministerului Finanțelor www.mf.gov.md/iban, prin selectarea codului Clasificației economice, raionul în care vă aflați și a codului statistic al localității dvs conform clasificatorului unităților administrativ-teritoriale.

 

Este necesar să faceți cunoștință cu documentele respective, și în caz că veți avea neclarități cu privire la codurile IBAN utilizate la încasările către bugetul public național, să le adresați imediat la IFS la care dvs vă deserviți, pînă la data de 01.01.2016.

 

În acest mod, dvs vă veți asigura de corectitudinea codului IBAN indicat în ordinele de plată pentru fiecare încasare separat către bugetul public național, și în rezultat, veți evita posibilele întârzieri la încasările respective.

  

* Codul IBAN - reprezintă un şir din 24 de caractere ce identifică în mod unic contul unui client în orice tip de valută la o instituţie financiară, fără necesitatea conversiei manuale a datelor, și are următoarea semnificaţie:

a) primele două caractere (alfabetice) – reprezintă codul ţării („MD” pentru Republica Moldova);

 

b) următoarele două caractere (numerice) – reprezintă codul de control (”25” în exemplul de mai jos);

 

c) următoarele două caractere (alfanumerice) – reprezintă identificatorul băncii (codul Băncii – ”PR”, în exemplul de mai jos), atribuit de către Banca Naţională a Moldovei;

 

d) următoarele optsprezece caractere (alfanumerice) – conţine contul clientului deschis în Bancă (contul deschis în Bancă are 16 caractere, plus încă 2 zerouri adăugate în fața contului, ” 002225999999999498” în exemplul de mai jos).

 

Exemplu: MD 25 PR 002225999999999498

 

Cu respect,
Echipa ProCredit Bank